Update

A mi "Update"-ünk azonban mást takar. Számos páciensünket kezeljük különböző gerincpanaszok miatt, ahol az egyéni és egyénre szabott gerincprogramokat alkalmazzuk.

A legtöbb hát- és derékfájdalomnál a gerincpanaszok fő oka az ún. spasztikus, azaz tartósan, kóros mértékben összehúzódott, gerincoszlop melletti izomzat. Legyen szó akár akut derékfájásról, lumbágóról, vagy az ülőideget érintő isiászról, akár gerincferdülésről, vagy Scheuermann kórról, minden esetben izomgörcsről és izom asszimteriáról beszélhetünk, ami jobb és bal oldal, vagy has és hát felől, esetleg keverten áll fenn.

Így a kezelések célja elsősorban az izomegyensúly visszaállítása. Ennek első lépése a spasztikus izmok ellazítása, ezek ugyanis nem csak a fájdalom direkt okozói, de az ellenoldali és az ellentartásért felelős túlnyúlt izmok megerősítésének akadályai is egyben.

A fentiek fényében rendelőnkben a gerinctáji panaszokat ún. gerinc programok keretében kezeljük. A gerinc programok első fele a spasztikus, görcsösen összehúzódott izmok lazítását célozza. Ezek passzív gépi kimozgatásból és gyógymasszázsból tevődnek össze. Hatásukra az ellentartó izmok gyorsabban és hatékonyabban erősíthetők. A gerinc programok második fele az egyéni gerinctorna, ennek során tudjuk biztosítani a gerincoszlop helyes tartásához szükséges izomerő kialakulását, vagy visszaépülését.

De hol itt a beígért "update"?

A gerinc programok hatékonyságához megfelelő rendszeresség szükséges. Általában heti két alkalommal kúraszrűen végezzük a gerinc panaszok kezelését - közben azonban már otthon is szükséges rendszeresen végezni az előírt tornagyakorlatokat, hiszen az izmok erősítése, csak megfelelő ismétlés szám esetén várható. A kúra végeztével otthonában mindenkinek tovább kell tornásznia. Mivel azonban az eltérő elhelyezkedésű és rendeltetésű izmok különböző mértékben és sebességgel erősödnek, szükséges időnként felülvizsgálni és módosítani a gerinctorna gyakorlatokat, hogy azok egyértelműen a szimmetrikus testtartás felé haladó változásokat eredményezzene. A legjobban összeállított, személyre szabott mozgásterápiás gyakorlatok is elavulnak idővel és már nem szolgálják hatékonyan a páciens gyógyulásának érdekét.

Ezek miatt ajánlunk 4-6 hetente 1-1 "update" kezelést, amikor gyógytornászunk ellenőrzi a panaszokat, az izomerő és izom egyensúly alakulását és szükség esetén változtat a gyakorlatok összeállításán, mikéntjén, vagy arányán.

Összegzésül elmondhatjuk:

Bár az ismétlés a tudás anyja, az eredményt az "update" adja!