Térdügyi "ABC"

bedőlő boka, bokasüllyedés, O láb, térdfájdalmak, X láb

O” lábú, térdű emberről akkor beszélhetünk, ha az összezárt bokák ellenére még jelentősebb hely marad a térdek között, mondjuk egy lónak. „X” láb esetén épp ellenkezőleg, hiába zárjuk össze a combjainkat, a lábfejek sehogy sem kerülnek közelebb egymáshoz. Ezek a viccestől a sajnálatra méltóig számos kategóriába sorolható érzést váltanak ki a szemlélőből, annál nagyobb problémát jelenthet viselőjének.

Térdízület: a sípcsont kettős tányérjára fekszik a combcsont dupla feje

Térdeink felépítése ugyanis olyan, hogy a sípcsont kettős tányérjára támaszkodik a combcsont dupla feje. Így ha valamely irányba tengelyeltérés mutatkozik, vagy a térd belső („O” lábnál), vagy a külső („X” lábnál) ízületei felszínei a kívánatosnál jobban egymáshoz préselődnek, míg az ellenoldal széthúzódik.
Hogy ez miért baj? Azért, mert a jobban összepréselődő ízületi felszínek túl hamar kidörzsölik, kikoptatják egymást, azaz idő előtti súlyos arthrózist, porckopást okoznak.

Mit tehetünk, ha már ilyen „betűtévesztésben” szenvednek térdeink?

Elsődleges célunk az idő előtti kopásos folyamatok megállítása, de legalább is lelassítása. Szerencsére a hatás-ellenhatás fizikai törvénye ebben segítségünkre van. A több ezer számítógépes talpvizsgálat során egyértelműen megfigyelhető volt, hogy „O” térdállás esetén a vendégek zömének a külső lábéle terhelődik jobban, mondhatjuk bokájuk kifelé dől. „X” lábúaknál a helyzet fordított, az ő bokájuk „csámpás”, kifejezetten befelé dől. Gyakran mondják ezt bokasüllyedésnek is. A hatás-ellenhatás elve alapján a bokák dőlésének módosításával befolyásolhatjuk térdeink állását! Így számítógépes vizsgálat alapján készült, helyesen kialakított egyedi talpbetét segítségével apró lépésekben jobb tengelyállás felé irányíthatjuk a térdeket.

Bokák lehetséges tengelyállásai

 

A térdek tengelyállásának korrekciója mindenki számára fontos, de a nagy terhelésnek kitett sportolóknak elengedhetetlen.

Összefoglalva, ha szeretnénk megelőzni a komoly panaszokkal járó, esetleg protézis beültetéséig jutó porckopást, érdemes egész alakos tükör elé állnunk és amennyiben térdeink valamilyen betűt formáznak jelentkezzünk specialistánál számítógépes talpvizsgálatra.

 

Mentés