Széklet terápia

Széklet donor kerestetik

avagy székelési panaszok kezelése székletterápiával

Vannak akiknek az életét annyira megkeserítik a székelési zavarok, hogy bármire képesek lennének, csak hogy ismét normális életet élhessenek. Ez épp úgy igaz azokra akik örökös székrekedéssel küszködnek, mint azokra, akik képtelenek úgy elmenni otthonról, hogy ne kellene minden útjukba kerülő illemhelyre betérniük a kínzó hasmenés miatt. A cikk meghökkentő címe mögött egy meghökkentő, de valósan létező kezelés rejtőzik, amit úgy gondoltam érdemes megismertetni az alternatív gyógyászat iránt érdeklődő olvasókkal.

Mint arról már korábbi írásainkban is olvashattak nagyon megoszlanak mind a szakmai, mind a laikus vélemények a kolon hidroterápia alkalmazását illetően, pedig egy biztonságos, ellenőrzött bélűri nyomásviszonyok mellett történő kezelésről van szó. A kezelésen átesett páciensek véleményét két fő motívum formálja: hol kezelték és mi az eredmény?

Sajnos a kettő szorosan összefügg egymással,

  • ugyanis a kolon hidroterápia akkor lehet hatékony, ha megfelelő problémákra és megfelelően alkalmazzuk. Ha a beteg panaszai és korábbi, esetleg általunk kért vizsgálatok alapján javasoljuk a kolon hidroterápia végzését, biztosan nem fogunk csalódni az eredményben – bár mint tudjuk, az élő szervezetekkel kapcsolatban semmilyen garancia nem adható egy kezelés sikerét illetően. Így van ez már csak azért is, mert az eredményes terápiához a beteg hathatós közreműködése szükséges, pl. az előírt megfelelő étrend, az étkezések és egyéb életmódbeli váltások időbeni betartása. A hol kérdésében az is mérvadó, hogy milyen készülékkel történik a kolon hidroterápia? Ritka, amikor joggal nevezhetünk egy hazai berendezést hatékonyabbnak és biztonságosabbnak, mint nyugat európai megfelelőit, de a kolon hidroterápia végzéséhez használatos magyar berendezésnél ez így van. Mivel a készülékkel a fizikai törvényszerűségeket figyelembe véve teljes biztonsággal beállítható a vastagbélben uralkodó nyomás és nem csak a befolyó folyadék nyomása, így a kolon hidroterápia alkalmazhatósági területe jelentősen bővült, az ellenjavallatok köre pedig szűkült.

  • A hogyan kérdésében az egyes kezelő egységeknek, orvosoknak, terapeutáknak van nagy szerepe, mert mint minden kezelésnek, bizonyos mozgásterjedelemmel, de adott előírások szabályozzák a kolon hidroterápia alkalmazását, a felvilágosítástól, az előkészítésen keresztül az utánkövetésig.

A kolon hidroterápia két fő hatásmechanizmus alapján segít helyrehozni a vastagbél működését:

  • egyrészt a váltakozó hőmérsékletű mosófolyadékkal kóros, a bélmozgásokat szabályozó reflexek szüntethetők meg,

  • másrészt a normál bélflóra visszatelepítésére, befogadására alkalmas tisztaságú nyálkahártya felszín biztosítható.

Több olyan vastagbél működési zavar és betegség ismert, melyek javításában ill. gyógyításában a bélflóra rendezésnek óriási szerep tulajdonítható: ilyenek a székrekedéssel és/vagy hasmenéssel, puffadással, hasi fájdalmakkal, vagy diszkomfort érzéssel járó, de csak működési zavarnak tartható ún. irritábilis vastagbél szindróma, vagy az akár napi 15-20x-i véres, nyálkás, görcsös hasmenést okozó vastagbél gyulladások. Mindegyik nagyon komoly életminőség romlást és sok szenvedést okoz.

A normál, egészségesen működő vastagbél baktérium flóra felépítésére számos ún. probiotikum érhető el. Mi általában a kapszulázott, vagy mikro kapszulás készítményeket tartjuk biztonságosnak, mivel ezek a kiszerelések megóvják az élő és rendkívül érzékeny baktériumokat az erősen savas gyomron és a hosszú, enyhén lúgos kémhatású vékonybélen keresztül egészen a vastagbélig vezető útjukon.

belbelulrolAz utóbbi évek kutatásai alapján azonban tudjuk, hogy önmagukban a probiotikumok csak a bázis felépítésre alkalmasak. Enyhébb problémák esetében ez elegendő is lehet, hiszen életmódunk, táplálkozási szokásaink hatására a bázisra fel fog épülni szervezetünk egyedi bélflórája? Bár mennyire is furcsa első hallásra, tudományosan igazolt, hogy minden embernek akár a beazonosítására is alkalmas, az ujjlenyomathoz hasonlíthatóan egyedi bélflórája van.

Thomas Borody gasztroenterológus-professzor az ausztráliai Új-Dél-Walesben már hosszabb ideje alkalmaz széklet terápiát a súlyosabb bélfertőzések és több autoimmun eredetű betegség kezelésében. Az eljárást „széklet átültetésnek”, „széklet transzfúziónak”, ill. „széklettel történő baktérium terápiának” is nevezik. Lényegek, hogy a lehetőleg hasonlóan élő, táplálkozó, elsősorban rokontól nyert és kórokozókra szűrt székletet juttatnak a beteg ember vastagbelébe. Így a probiotikus készítményeknél komplexebb összetételű baktérium mix telepíthető a bélbe, mely hatékonyabban és gyorsabban megtapadhat, átveheti a mikroflóra emésztési és immunológiai funkcióit és kiszoríthatja az esetleges kórokozó mikroorganizmusokat.

Colleen Kelly az USA-ban végez „széklet transzplantációs” kezelést, mellyel számos esetben nagyon jó eredményességgel (90%) ér el tartós tünet és panaszmentességet az antibiotikus kezeléseket követő, így a normál, egészséges bélflóra jelentős csökkenéséhez köthető, hagyományos gyógyszeres kezeléssel dacoló, kóros baktériumok, esetleg gombák elszaporodása esetében.

Anne Vrieze amszterdami kutató cukorbetegeken végzett kettős vak széklet terápiás kisérlettel az autoimmun eredetű cukorbetegség kezelésében ért el értékelhető inzulin igény csökkenést.

Mivel a széklet terápia is tiszta nyálkahártya felszínre, a végbél felől bejuttatva a leghatékonyabb, a kolon hidroterápia jövőbeni alkalmazási köre tovább bővülhet a fent említett módszerrel. Persze a „széklet transzplantáció” napjainkban még csak tudományos kuriózum, hazánkban még nem végzik, de szerettem volna bemutatni, hogy a bélflóra helyreállításának milyen jelentőséget tulajdonítanak a gastroenterológia nemzetközi porondján és milyen, néha bizarr próbálkozások történnek a hathatós kezelés érdekében, míg a hazai szakmai körök vitatják a bélflóra visszatelepítésének jelentőségét.

 

dr. Gajdos Gábor
sebész, böjtorvos