Puffadás, irritábilis bél szindróma (IBS)

Naponta nagyon sokunkkal fordul elő, hogy bizonyos, vagy akár bármilyen étel elfogyasztása után, lehet, már fél óra múlva is, kellemetlen panaszokat okozóan felpuffad.

Leggyakrabban azt vesszük észre, hogy nadrágunk, szoknyánk dereka, ami pár perce még kényelmes volt, elkezd szorítani, ún. diszkomfort érzéstől a görcsökig hasi fájdalom jelentkezik, kicsit később fokozott mennyiségű szél távozik. A panaszokat kísérheti székrekedés, hasmenés, vagy a kettő váltakozva. A fenti tünetek leginkább a vastagbél működési zavaraihoz, vagy betegségeihez társulnak, amikor az itt folyó emésztési folyamatok rossz irányt vesznek. Ekkor a szokványostól eltérő anyagcsere termékek és jelentős mennyiségű gáz képződik.

Hasonló tünetegyüttes legtöbbször máj-epehólyag-hasnyálmirigy emésztési tengely zavart működéséhez kapcsolódik, amikor ép vastagbél flóra, a számára nem megfelelő alapanyagokat nem tudja a szükséges módon lebontani - a kb. 1,5 m hosszú vastagbélben a lebontási folyamatokat kevésbé saját enzimeink, mint inkábba az itt élő baktériumok végzik.

A puffadás másik leggyakoribb oka, a vastagbél nem megfelelő emésztő munkája - jó alapanyag esetén sem,- ami elsősorban a velünk szimbiózisban (egymást kölcsönösen segítő) élő milliárdnyi baktérium mennyiségének vagy összetételének jelentős változása miatt alakul ki.

Gyakori, vagy komolyabb mértékű emésztési panasz okának keresése során laboratóriumi, ultrahangos, esetleg röntgen vizsgálatokat végeznek, ill. szükség esetén tükrözéses eljárásokkal ellenőrzik a bél belső környezetét. Irritábilis vastagbél szindróma alatt olyan funkcionális, tehát működési zavart értünk, melynek hátterében - a fenti eljárásokkal - kizárható a belek minden nemű anatómiai eltérése és egyértelműen nem határozható meg semmilyen betegség: tehát betegség nélkül vannak panaszaink.

A puffadással, hasi fájdalmakkal és székelési zavarokkal járó IBS kialakulásában számos okot feltételezünk, de nincs egy megfogható felelőse. Az egyik leggyakoribb oknak a bélflóra sérülését tartjuk, amit alátámaszt az is, hogy a bélbaktériumok sikeres visszatelepítését követően általában megszűnnek, de legalábbis jelentősen mérséklődnek a puffadásos panaszok.

A normál flóra visszatelepítése néhány hét diétázással, a vastagbél nyálkahártyájának salakanyagoktól és egyéb mikroorganizmusoktól ún. kolonhidroterápiával való megtisztításával és a baktériumok probiotikumokkal történő visszaépítésével végezhető.

Mivel a baktériumflóra másik feladata a nyálkahártyák védelme a külvilágból bekerülő mikrobákkal szemben, mennyiségének csökkenése egyenes következményként maga után vonja bizonyos sarjadzó gombák - elsősorban candida fajok - elszaporodását a vastagbélben. Éppen ezért a puffadással, székletzavarokkal, hasi fájdalmakkal járó IBS-es panaszok kezelése előtt gomba szűrést kell végezni. Amennyiben pozitív eredményt kapunk a terápiát gomba ellenes készítményekkel is ki kell egészíteni.

Dr. Gajdos Gábor
mozgásszervi sebész
böjt orvos