Komplex gerincprogram gerincfájdalom ellen

Komplex gerincprogram derékfájdalom és porckorongsérv kezelésére

Mozgásszegény, sőt elsősorban ülésre épülő életmódunk mellett nem csodálkozhatunk azon, hogy alig van olyan felnőtt, akinek ne fájna időszakosan, vagy rendszeresen a háta vagy a dereka. Az hiedelmekkel ellentétben ezek a panaszok általában nem idegi eredetűek, hanem különböző okok miatt kialakuló kóros izomfeszülés okozza őket.

Mi lehet az izomfájdalmak hátterében?

Statikai problémák

  • Gerincferdülés: a gerincoszlop oldalirányú görbületei. Ezek minden esetben kórosnak tekintendők. Röntgen felvételen gerincoszlopunknak tökéletesen egyenesnek és szimmetrikusnak kell lennie. Minden ettől eltérő kezelést igényel, mert a ferde tartás magára hagyva csak romlani képes.
  • Hanyag tartás: előreeső vállak, púpos hát, kiengedett has. Ezek a gerinc normális, ún. fiziológiás görbületeinek fokozódásai miatt alakulnak ki. Ugyanúgy, mint a gerincferdülés esetén célszerű a mielőbbi tartás javító terápia, mert ha már panaszok is kialakulnak sokkal nehezebb megszűntetni azokat. Főleg a fiatal, még családalapítás előtt álló hölgyek tartására fontos odafigyelnünk, mert a terhesség során kialakuló hormonális változások és testarány eltolódás komoly és gyakran nehezen orvosolható panaszokhoz vezethetnek.
  • A láb boltozatainak süllyesése: a gerincoszlopon is kivált statikai elváltozásokat. Hát és derékfájdalmak esetén kötelezőnek tartjuk a láb boltozatainak vizsgálatát és szükség esetén a kezelés szerves része azok egyedi talpbetéttel és speciális tornával történő javítása.
  • Ún. túlterhelt medence ami azt jelenti, hogy a deréktájéki gerincszakasz és a keresztcsont között ami egyben az alsó és felső testfél közötti kapcsolatot is jelenti - az optimálisnál nagyobb a szög, azaz túl nagy a deréktáji homorulat. Úgy is mondhatjuk, a szép gömbölyű fenék átka a középkorra kialakuló, elsősorban statikus terhelésre (ácsorgás, múzeum látogatás, kirakat nézegetés) jelentkező "leszakad a derekam" típusú fájdalom megjelenése.
  • Gyenge izomzat
    A testsúlyhoz és testmagassághoz képest gyenge, elsősorban hasi és hátizomzat nem tudja a gerincoszlopot egyenesen tartani, ami egyes izmok túlfeszüléséhez, mások túlzott megnyúlásához vezet.
  • Porckorong sérv
    A csigolyák között rugalmas összeköttetést, egyben lengéscsillapítást biztosító porckorongok helyezkednek el. Ezek kocsonyás állagú magból és azt feszesen összetartó rostos burokból állnak. Amikor baleset, rossz mozdulat, vagy "anyagfáradás" miatt a burok kissé kidudorodik, akkor beszélünk protrúzióról, amikor erőteljessé válik már sérvnek hívjuk. A legsúlyosabb panaszokat az esetlegesen leváló, szabadon elmozdulni képes darabkák, az ún. kiszakadt sérvek okozzák. A fájdalmakat ilyenkor a porckorongsérv direkt nyomása által okozott ideggyulladás, de sokszor a kialakulásához hozzájáruló statikai eltérések és a szervezet védekezési reakciójaként létrejövő izomfeszülések okozzák. A "spasztikus" (tartósan görcsös állapotban lévő) izmok sokkal gyakrabban felelősek a kínzó fájdalmakért, mint a közvetlen idegi nyomás.
  • Stressz hatás
    Ismert tény, hogy fokozott stressz terhelés esetén - ún. pszicho-szomatikus reakcióként - vázizmainkban, elsősorban a nyak, a váll, a hát és a deréktáji izmokban, tartós, kóros mértékű feszülés alakul ki. Ezek ugyan olyan fájdalmakat okoznak, mint bármilyen, eredetileg is mozgásszervi probléma, vagy betegség.

Hogyan kezelhetők a fenti fájdalmas állapotok komplex mozgásterápiával?

Funkcionális szemléletű, konzervatív mozgásszervi kezelésekre szakosodott rendelőnkben speciális gerincprogramot fejlesztettünk ki, a kóros izomfeszülésből adódó gerincfájdalmak megszüntetésére. A kezelésnek három fő, állandó alkotó eleme van.

A passzív gépi kimozgatás során, tehermentesített, tehát fekvő helyzetben, különböző síkokban mozgatjuk a gerincoszlopot. Így el tudjuk lazítani a görcsösen összehúzódott gerinc melletti izmokat és meg tudjuk szüntetni a kóros izomfeszülés és az esetleges rossz testtartás miatt kialakult, a csigolyák oldalnyúlványai közt elhelyezkedő kis- izületek blokkjait. Ezek az izületi blokkok szintén komoly fájdalmakat és mozgászavart tudnak okozni.

Masszázzsal tovább folytatható a lazítás. Mivel a kezelést magasan képzett szakemberek végzik itt lehetőség van annak egyedi igényekhez való igazítására, további, aktuális állapot felmérésre és manuálterápia alkalmazására is. Harminc perc alatt általában egy testrész dolgozható meg alaposan, egy óra lehetővé teszi a teljes-test masszázst. Ilyenkor - gerinc panaszok esetén - kezelhető a vállöv, a medence és az alsó végtagok is. Erre azért van szükség, mert a fájdalom miatti rossz tartás károsan, asszimetrikus terhelést okozóan hat egész vázrendszerünkre.

Gyógytorna követi, az annak hatékonyságát jelentősen növelő előkészítő kezeléseket. Az egész mozgásterápia lényege, hogy a gerinc megfelelő tartását biztosító, a három dimenzióban egyensúlyt biztosító támasztó rendszert, ún. izomkorzettet építsünk fel. A gyógytornász feladata, hogy meghatározza, mikor, mely izmokat és milyen mértékben kell erősíteni ahhoz, hogy közelítsük a tökéletes testtartást. A fenti lazító előkészítések lehetővé teszik, hogy a gyakran a mélyben elhelyezkedő, néha kis erejű izmokat minél hatékonyabban és szükség esetén szeparálva lehessen edzeni.

A terápia kezdetén mindenképpen kúra szerű, gyakoribb kezelések szükségesek, általában heti két alkalommal. Az eredményességhez azonban a páciensek aktivitása elengedhetetlen hiszen ugyan úgy, mint minden sport, vagy a testépítés esetén, az izomzat erősödéséhez a gyakorlatok álhatatos, rendszeres végzése szükséges. Olyan gyakran és tartósan nem lehet kezelésekre járni, mint amennyi célirányos mozgásra szükség van a kóros izomműködések megszüntetésére. Tehát már a kúra alatt is napi rendszerességgel szükséges a gyógytorna során tanultak otthoni gyakorlása.

Az általában 10-20 alkalomból álló kúra befejeztével ún. utánkövető terápia szükséges, ami azt jelenti, hogy legalább havonta egyszer ellenőrzi a gyógytornász a tartás alakulását és a továbbfejlődéshez szükséges gyakorlatok összetételét meghatározza.

Mint azt a statikai problémák felvezetésénél leírtuk a komplex kezelés elengedhetetlen része az egyedi talpbetét alkalmazása és az ún. láb-rehabilitáció. A komoly fájdalommal járó esetekben akupunktúrával egészíthető ki a terápia. Az energetikai egyensúly helyreállításával gyógyszerek nélkül is kielégítő gyulladás és fájdalom csökkenés érhető el.

Dr. Gajdos Gábor
mozgásszervi sebész
böjt orvos