Candida és a nőgyógyászati panaszok

A candida gomba számos tünetet okozhat, ezek közül a leggyakoribbak az emésztési panaszok - székrekedés, vagy hasmenés, puffadás, gyomorégés - mivel a mikroorganizmus a szervezetbe táplálékkal kerül be. Ilyenkor bélflóra helyreállítást végzünk kolonhidroterápiával, probiotikumokkal.

Hölgyeknél azonban a candidózis legalább ilyen gyakori tünete különböző nőgyógyászati panaszok jelentkezése, mint pl.: visszatérő gyulladások, a szeméremtájék viszketése és a folyásos problémák, ezek közül is a legjellegzetesebb a sűrű, ún. túrós fehér folyás.. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy meddőség vagy többszörös vetélés hátterében is gombás terheltség áll.

Feltételezhető, hogy ha szülés során az újszülött a candida gombával fertőzött hüvelyen áthaladva először candida gombát nyel, már a szülőcsatornában megbetegszik. Mivel a gomba ellen védelmet nyújtó baktérium flóra csak a születés utáni hónapokban alakul ki a csecsemő védtelen a kórokozó mikroorganizmusokkal szemben. Vélhetően ez a folyamat felelős a "hasfájós " csecsemők állandó sírást okozó panaszaiért.

Miért is ilyen gyakoriak a gombás nőgyógyászati panaszok?

A hüvely belső környezete ugyan úgy optimális a gombák szaporodása számára, mint a vastagbél: hasonló baktériumok védik, azonos a vegyhatása azaz a ph értéke is. Addig amíg a bélben bizonyos mennyiségű candida jelenléte megengedett, gomba szempontjából a hüvelynek sterilnek kell lennie. A kezelés szempontjából a helyi mikroflóra rendezése a béléhez hasonlóan fontos. Ezt egyfajta módosított irrigálás segítségével, a bélflóra rendezéssel párhuzamosan otthoni kezeléssel javasoljuk megvalósítani.

A hüvely öblítéshez szükséges felszerelés gyógyszertárakban, drogériákban kapható, de az alkalmazott készítmények mások:

-fertőtlenítésre növényi illóolajas irrigálást javaslunk
-a baktériumok visszapótlására pedig pre- és probiotikumot megfelelő arányban tartalmazó készítményt.

Fontos tudnivalók:

  • a candida elszaporodását mind a bélrendszerben, mind a hüvelyben hormon készítmények szedése elősegítheti, így többek között a fogamzás gátlók is. A sikeres kezeléshez célszerű a tabletták legalább időleges elhagyása - amennyiben ez megoldható.
  • a candida szájon át, vagy egyéb módon cseppfertőzéssel nem terjed, de nemi úton fertőzhet, ezért a partner vizsgálata, bizonyos óvintézkedések betartása és szükség szerinti kezelése is fontos.
  • folyásos panaszok esetén óvszer alkalmazása ajánlott az érintkezés első pillanatától a kórokozó átadásának megelőzésére.
  • az orális és az anális szex során a tápcsatorna és a nemi traktus közvetlen érintkezése miatt a candida átviteli és fertőzési lehetősége érzékeny személy esetén közel 100%! Sikeres kezelés után meg kell figyelni van-e köze a panaszok újbóli megjelenésében ezen szeretkezési formáknak...

A nőgyógyászati panaszok hátterében természetesen más kórokozók is előfordulhatnak, így kezelés megkezdése előtt miden képen érdemes candida szűrést végezni, pl. vega teszttel. Az általános, elsősorban emésztőrendszeri kezelések, mint diéta, probiotikumok szedése, kolonhidroterápia elengedhetetlenek a sikeres nőgyógyászati terápiához.

Dr. Gajdos Gábor
mozgásszervi sebész
böjt orvos