Gyógytorna Budapest XI. kerület / gyógytorna szerepe

A gyógytorna sokak képzeletében összekeveredik a kímélő gimnasztikával, vagy éppen úgy gondolják, az intenzív testedzés, az aktív sportolás kiválthatja azt. A gyógytorna azonban a gyógyítás rendkívül fontos eleme, kifinomult mozgásokkal, speciális gyakorlatokkal olyan izmokat, izomcsoportokat is megmozgat és erősít, melyeket a hétköznapi mozdulatok soha.

Gyógytorna számos betegség kezelésében és még több esetben a rehabilitációban nyújt segítséget. Mint alant olvasható, a kardiológiai rehabilitációtól, az emésztési panaszok kezelésén át az ízületi és gerinc betegségekig hosszú a sor. A gyógytorna egyetlen hátránya, hogy igaz eredmény kizárólag a páciens hathatós kooperációjával érhető el, a gyógytornász felügyelete mellett végzett feladatokat a kezelések között otthon is végezni kell!

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna típusai / egyéni gyógytorna

Az aktív gyógytorna leghatékonyabb formája, amikor a gyógytornász egyetlen pácienssel foglalkozik. Ennek jelentősége, hogy minden mozdulatra oda tud figyelni, azt megfelelően be tudja állítani, az esetleges panaszokra azonnal reagálni tud. Mivel azonos problémák esetében is mindenkinek egyediek a panaszai, a terhelhetősége, a fájdalom küszöbe, a hajlékonysága stb. ideális esetben a terápia is egyénre és nem betegségre szabottnak kell lennie.

Csoportos gyógytorna azonos problémákkal küzdő páciensek esetében jöhet szóba, amennyiben idő, vagy helyhiány miatt az egyéni kezelések nem megoldhatók. Ezzel a módszerrel általában kórházakban és rendelő intézetekben szoktak élni.

Ugyanakkor gyermekek esetében hasznos lehet az ún. kiscsoportos gyógytorna, amikor legfeljebb 4-6 gyermekkel foglalkozik a gyógytornász. Ilyenkor lehetőség nyílik játékos, ill. páros feladatok végzésére, ami a kisebbeknél jobban leköti a figyelmet és így eredményesebb lehet.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna típusai / prevenciós gyógytorna

Prevenciós gyógytorna, vagy megelőző gyógytorna alatt olyan kezelést értünk, amikor egy várható probléma elé akarunk menni, lehetőleg megelőzve annak bekövetkeztét.

Ilyen pl. a stroke-ot (agyvérzést) szenvedett beteg rendszeres tornáztatása az izületi merevség (ún.: kontraktúra), a felfekvések megelőzése és a reményeink szerint a későbbiekben még működésre fogható izmok kielégítő állapotban való megőrzése. De a túlsúlyos, egyéb mozgásokat már nehezen végzők számára a szív-keringési rendszer megfelelő terhelése, az anyagcsere szint számukra elviselhető fokozása is itt említhető. Ugyancsak megelőző jellegű a méregtelenítő folyamatok során az izmok leépülése ellen végzett gyógytorna.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna típusai / utánkövető gyógytorna

Utánkövető gyógytorna egy-egy előírt kúra 10-20… gyógytorna után kezdődik. Ez a típusú gyógytorna az addigi kúrához képest, ami általában heti 2-3 alkalom, csak 2-4 hetente 1-1 kezelést jelent. Ilyenkor a gyógytornász ellenőrzi a mozgásokat és az aktuális állapothoz igazítja a gyakorlatok összetételét, számát, nehézségi fokát, stb. Ezzel tudjuk elérni, hogy a gyógytorna az elvárt szimmetria kialakulásához vezessen, hogy a különböző képen erősödő izmok végül ne rossz irányba húzzanak.

Emiatt nem tartjuk szerencsésnek az audio és video kazettára vett gyógytorna hónapokon át való, szakmai ellenőrzés nélküli alkalmazását.

Gyógytorna Budapest XI. kerület / gyógytorna kombinációk

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és fizikoterápia

A gyógytorna hatékonyságát jelentősen befolyásolja, mennyi fájdalmat okoznak az aktív mozgások. A különböző fizikoterápiás eljárások – elektroterápiák, ultrahangos, elektromágneses vagy lágy lézere kezelések – eredményesen csillapítják a fájdalmakat és könnyítik a mozgásokat, így az eredményes gyógytorna előtt gyakran alkalmazzuk őket. Izom erősítésre ill. a beidegzésüket elvesztett, emiatt bénult izmok gyógytornáztatása elképzelhetetlen a rendszeres elektromos ideg-izom ingerlés nélkül. Az otthoni kezelések során ehhez szükséges berendezéseket bérelni is lehet, alkalmazásukat természetesen betanítjuk.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és gyógymasszázs

A beszűkült mozgású ízületek lazítása szükséges a gyógytorna előtt, különben akár teljesen hatástalan lehet a kezelés. Az ún. kontraktúrák esetén hegesednek az ízületet körbevevő, áthidaló lágyrészek, melyek fokozatosan teljesen lehetetlenné tesznek mindenféle mozgást. A gyógymasszázs – egyéb kiegészítő kezelésekkel együtt, mint ultrahang, passzív ízületmozgatás, különböző pakolások – képes lazítani és nyújtani a lágyrészeket, így a gyógytorna sokkal hatékonyabb lehet.

A gyógymasszázs a gerinc panaszok – lumbago, porckorong sérv, gerincferdülés – terápiája során is nélkülözhetetlen, a gerinc menti izomzat és a csigolyák közötti kis ízületek kilazításához.

A gyógymasszázs – gyógytorna kombinációt szinte kötelező érvényűnek tekinthetjük!

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és infraszauna

A gyógytorna két legfontosabb feladata a beszűkült ízületi mozgások javítása ill. bizonyos izmok célirányos erősítése. A gyógymasszázshoz hasonlóan hőterápiával is elősegíthetjük a vérkeringés javítását, lazíthatjuk az ízületeket és a kórosan bemerevedett izmokat. Rendelőnkben hosszú évek óta alkalmazzuk távoli infravörös tartományban melegítő ún. "Napsugár" fekvő rendszerű infraszauna berendezést. Az ilyen kombinált kezelések esetén természetesen a meleg hatásnak közvetlenül a gyógytorna, még szerencsésebb esetben a gyógymasszázs és a gyógytorna előtt kell érvényesülnie. Ezáltal a mozgásterápia sokkal eredményesebb lehet, mint akinél egyből a gyógytorna kezdődik. Például, nyugalmi állapotban lévő PCP (sokízületi gyulladás) esetében hatalmas a különbség a "mezítlábas" gyógytorna és az infraszauna kezeléssel kombinált mozgásterápia során elérhető mozgástartomány javulás között – az utóbbi javára.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és méregtelenítés

Elsősorban a krónikus gyulladásos és degeneratív, kopásos ízületi betegségek esetében van nagy jelentősége annak, hogy a gyógytorna és a méregtelenítés kombinációját alkalmazzuk. A méregetlenítés fontos szerepet játszik a fájdalom csillapításban és a károsodott ízületek tehermentesítésében egyaránt.

  • Mind az inflammált, mind a porckopásos problémák esetében a fájdalmak kiváltásáért elsősorban az ízületek környezetében felhalmozódó, savas kémhatású gyulladásos vegyületek a felelősek. A méregtelenítés segít ezen fájdalmas ingert okozó anyagok elszállításában és a szervezet kémhatásának lúgos irányba való eltolásával a közömbösítésben is. A speciális diéták és böjtkúrák mellett a korábban már említett infraszauna hőterápia szintén hathatósan csökkenti a károsító anyagok ízületek körül kialakuló magas koncentrációját.

  • A beteg ízületek, a kopott porcok, arthrosisok a gyógyulásukhoz minél több terhelés nélküli mozgást igényelnek. Sajnos az ízületi fájdalmak miatti mozgásproblémák rendszerint túlsúlyt is eredményeznek, ami viszont a többlet terhelés révén gátat vet a gyógyulásnak. Mivel a méregtelenítés mindig jelentősen csökkenti a kalória bevitelt, ez a fogyókúrához is kiváló alap, főleg, ha gyógytorna, mint személyre szabott fokozott testmozgás is kapcsolódik hozzá.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és akupunktúra

A gyógytorna igénye gyakran merül fel fájdalommal esetleg gyulladással járó mozgásszervi problémák esetén. Ilyenkor azonban a gyógytorna mellett fontos a fájdalom és a gyulladás hathatós csökkentése, ezek ugyanis gátolják a mozgást és így a gyógytorna sem lehet eléggé eredményes. A hagyományos kínai gyógyászat tárgykörébe sorolható akupunktúra kiválóan támogatja a fájdalom és gyulladás csökkentő törekvéseinket. Leggyakrabban az akupunktúra a napi kezelés befejező eleme, de a gyógymasszázshoz és a gyógytornához hasonlóan ez is kúraszerűen hatékony. E kombinációt eredményesen alkalmazzuk súlyos derékfájdalmak, lumbágó, akár porckorong sérv esetében, de még az előrehaladott artrózisok, porckopások terápiája során is. Ez utóbbi esetben érdemes ízületi "Drakula" vagy PRP terápiával együtt használni.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és számítógépes talpvizsgálat

Rendelőnkben a legtöbb vendégnek, aki gyógytorna kezelésre jár gerinc panaszai vannak. A gyógytorna előtt esedékes orvosi vizsgálatnak kötelezően részét képezi a számítógépes talpvizsgálat is, mely egyrészt a két láb terhelése közötti különbségek kimutatásával támpontot ad a gerinc tartási zavarainak irányára, oldaliságára és a végtagok hosszában esetlegesen mutatkozó különbségekre.

Ugyanakkor, mivel a gerinc és a lábboltozatok egységes statikai rendszert alkotnak, a lábboltozatok süllyedése komoly hatással van a derék és hátfájdalmakra, így ezek kezelése értelem szerűen párhuzamosan kell történjen. A derékfájdalom és a térd vagy csípő ízületi kopás gyógytorna kezelése gyakorlatilag minden esetben egyedi talpbetét viselésével egészül ki.

Gyógytorna Budapest XI kerület / gyógytorna kombinációk / gyógytorna és Vámpírszérum-Drakula-PRP terápia

Mozgásszervi részlegünk a passzív gépi gyógytorna végzése szempontjából Magyarországon a legjobban felszereltek közé tartozik. Sérülések, balesetek, operációk utáni mozgászavarokat, krónikus izületi bántalmakat kezelünk, a nagy izületek - könyök, váll, csípő, térd, boka - kombinált passzív - aktív gyógytorna segítségével. Ezen sajátos fájdalommentes funkcionális szemléletű kezelésmód az átlagosnál rövidebb idő alatt hatékonyabb felépülést biztosíthat.

Gyógytorna Budapest XI. kerület / gyógytorna gyakori kérdések

Gyógytorna Budapest XI. kerület / gyógytorna gyakori kérdések / gyógytorna és életkor

A gyógytorna nincs életkori határokhoz kötve, a csecsemőtől az aggastyánig végezhető. Fontos azonban a különböző gyógytorna típus helyes megválasztása, ugyanis az aktív, tehát saját izomzattal kivitelezett mozgásokhoz a páciens tevőleges együttműködésére van szükség. Meg kell értenie mit kérünk tőle, mi a feladat, valamint megfelelő mozgás koordinációra és épp idegrendszerre és ideg-izom kapcsolatra van szükség. Az aktív gyógytorna így nem végezhető csecsemőkkel, öntudatlan, teljesen leépült, kooperációra alkalmatlan betegekkel ill. korlátozottan kivitelezhető pl. különböző bénulással járó sérülések és betegségek esetén. Ilyenkor is elengedhetetlen az ízületek rendszeres mozgása, ami passzív mozgatással oldható meg. Kisebb gyermekek esetén a játékos gyakorlatokra is alkalmas kiscsoportos gyógytorna is jó lehetőséget kínál egy speciális korcsoport mozgásterápiába való minél eredményesebb bevonására.

Gyógytorna Budapest XI. kerület / gyógytorna gyakori kérdések / gyógytorna és sportolás

Napjaink szellemileg túlhajszolt életmódja általában a mozgásszegénységet is jelenti. Ennek hosszútávú következményei közé tartoznak az elhízás és a mozgásszervi panaszok idő előtti kialakulása. Ezek megelőzése céljából szoktuk javasolni a sportot.

Vannak azonban olyan súlyfelesleggel bírók akik járni is alig tudnak, nemhogy sportolni. Nekik a kellő súly és teherbírás eléréséig a mozgást mindenképpen szakképzett gyógytornásznak kell összeállítani, vezetni a fokozatosság elvének szigorú szem előtt tartásával.

Ugyanakkor az évek folyamán számos sportolót is kezeltünk, akik kezdetben nem akartak gyógytornát végezni, mondván, hogy ők épp eleget mozognak nap mint nap. Némi rábeszélés után vállalták, hogy kipróbálják mit nyújt a gyógytorna és később beszámoltak róla, mennyire megdöbbentek, hogy izomlázat tudott okozni a gyógytorna, igazolva, hogy olyan izmokat mozgat meg, amelyet még a rendszeres edzésben lévő sportolók sem.

Összefoglalva, a gyógytorna speciális esetekben kiválthatja akár a sportolást is, de sérülések, műtétek, ízületi vagy gerincpanaszok esetén a sportolás nem helyettesítheti a gyógytorna hatását.

Fizikoterápia

Fizikoterápia alatt számos kezelési formát értünk. A fizikoterápia különböző módozatainak legfontosabb közös jellemzője, hogy gyógyszer és sebészeti beavatkozás mentes, ún. fizikális terápiákról van szó.

Fizikoterápia pl.: az elektro terápia, az ultrahangos kezelés, a vízes és hő kezelések. Alternatív fizikoterápia pl.: a pulzáló elektromágneses és a lágylézer kezelés. Tulajdonképpen a különböző masszázs fajták is a fizikoterápia kategóriába tartoznak.

Mire alkalmas a fizikoterápia?

Fizikoterápia elsődlegesen tüneti kezelést jelent, viszont számos ún. oki kezelés kiegészítésére, hatékonyságának növelésére használhatjuk. Pl.: az ultrahangos kezelés sokat segíthet az aktív-passzív gyógytorna előtt letapadások, hegek lazításában. A fizikoterápia számos egyéb módozatához hasonlatosan az ultrahangos kezelés gyulladáscsökkentésre is alkalmas.

Helyi gyógyszer bevitelre végezhetünk ultrahangos és elektromos kezelést. Az ilyen elektromos hatóanyag bevitelre használatos fizikoterápia neve: iontoforézis.

A fizikoterápia fájdalomcsillapító hatásai sokat segíthetnek abban, hogy a mozgásterjedelem javítását szolgáló gyógytorna eredményesebb lehessen.

Kapcsolódó oldalak:

Fizikoterápia

Kombinált aktív-passzív gyógytorna

Számítógépes talpvizsgálat, egyedi talpbetét

Láb rehabilitáció otthon

Fizikoterápiás készülék kölcsönzése

Izületek saját vérszérum-prp kezelése

Derékfájás, porckorongsérv, gerincprogram