Candida szűrés, diéta, Vega teszt

Napjaink divatja, vagy betegsége?

Napjainkban sokat lehet olvasni, hallani e problémáról, de vajon mit is jelent valójában?

A candida gomba kóros elszaporodása civilizációs ártalmak sokaságának eredménye, melyben a lakosság nagy része szenved, anélkül, hogy akár csak sejtené is, hogy ez lehet a baja.

Candida szűrés, Vega teszt: Arthro Komplex GyógyközpontA candida gomba a belekben normálisan is található sarjadzó gomba. Mindaddig, amíg túlzott mértékben el nem szaporodik, jelenléte nem okoz gondot számunkra. A jól működő immunrendszer és a bélbaktériumok nem engedik, hogy a candida gomba túlzott mértékben elszaporodjon. Ha viszont legyengül az immunrendszer, gyakori a finomított szénhidrátban gazdag diéta hiba és mennyiségben vagy gyakoriságában sok antibiotikumot vagy hormontartalmú készítményeket szedünk, akkor a szervezet finom szabályozású egyensúlya megbomlik, a bélbaktériumok száma csökken, ami kedvez a candida gomba túlburjánzásának.

Az elszaporodó candida gomba toxinjai révén sokféle, igen különböző jellegű panaszt okozhat: hasfájást, székrekedést vagy nyákos hasmenést, indokolatlan fáradékonyságot vagy hiperaktivitást, test szerte viszketést, fejfájást, hajhullást, látási zavarokat, légzőszervi hurutra való fokozott fogékonyságot, haspuffadást, édesség utáni vágyat, ízületi fájdalmakat és gyulladást, kóros elhízást vagy fogyást. Hagyományos kivizsgálás, candida gomba szűrés ill. teszt során minden lelet negatív lehet, így gyakorta nem derül fény a panaszok valódi okára a candida gomba túlzott elszaporodására. Az immunrendszer speciális allergia vizsgálatával (VEGA teszt segítségével történő candida gomba szűrés, candida gomba teszt) viszont kimutatható a gomba és a gyakran társuló élelmiszer allergiák jelenléte.

Candida gomba kezelése - candida diéta -kolon hidroterápia

A problémák candida gomba teszt - vega teszt eredményétől függő kezelése hosszadalmas és összetett. A candida gomba kezelése három fő összetevőből áll:

  • Szigorú, ún. candida gomba ellenes diéta. A candida gomba ellenes diéta lényege, hogy elsősorban a finomított szénhidrátok minél alaposabb megvonásával csökkenti a candida gomba tápanyag utánpótlását. A candida gomba ellenes diéta megfelelő ideig alkalmazva ugyanakkor méregtelenítő hatású is. (Lásd alább)

  • A candida gomba kezelése során elengedhetetlen a kolonhidroterápia az élő és az elhalt candida gomba telepeinek, az elpusztuló candida gomba telepekből nagymennyiségben felszabaduló toxikus anyagcsere termékek és a bélben évek, évtizedek alatt apránként felgyülemlő és annak szabályos működését nehezítő salakanyagok kimosására.

  • A szervezetben elszaporodott candida gomba kezelése nem nélkülözhet bizonyos gombaölő gyógykészítményeket, sz.sz. gyógyszerek szedését, valamint a későbbiekben a candida gomba ismételt elterjedését gátló bélflóra helyreállítását ún. probiotikumok segítségével.

A candida gomba kezelés eredményességét a panaszok alakulása mellett az ellenőrző candida gomba teszt, vega teszt segítségével vizsgáljuk. Kontroll candida vega teszt készül a gomba három hónapos kezelése során a második hónap végén. Ez az ellenőrző candida gomba teszt segít meghatározni, hogy meddig és milyen intenzitással kell tartson a candida gomba ellenes diéta, milyen időtartamban és mennyi candida gomba ellenes készítményt és probiotikumot kell szedni. A candida gomba kezelése általában három hónapig tart, melynek végén záró candida goma teszt készül.

Candida gomba és terhesség

Gyakran fordulnak hozzánk hölgyvendégeink azzal a kérdéssel, mi a véleményünk a candida gomba és a terhesség kapcsolatát illetően. Okozhat-e problémát a terhesség vállalásakor a candida gomba túlszaporulat, szükséges-e a hüvelygomba kezelése?

Terhesség tervezésekor két szempontot érdemes figyelembe venni a candida gomba kapcsán:

  • A candida gomba veszélyezteti a magzatot és az újszülöttet. A candida gomba elszaporodása gátja lehet a terhesség létrejöttének. Számos alkalommal tapasztalható, hogy kimutatható egyéb ok nélkül sem jön létre a terhesség. Fertillitási, azaz megtermékenyülési probléma gyakran tapasztalható candida gomba terheltség esetén. Amennyiben az ún. akadémiai orvoslás nem talál a meddőségre okot ill. kezelése ereménytelen lenne, érdemes megfontolni a candida gomba szűrés - teszt lehetőségét és pozitív esetben a candida gomba kezelése tanácsos.

  • Az újszülötteknél igen gyakori a "sírós, hasfájós" baba. E panaszok sokszor hasi puffadással, bélgázok jelenlétével és ebből fakadó görcsökkel magyarázhatók. A helyesen táplált, anyatejes csecsemők puffadása valószínűleg gyakorta a terhesség, majd a szülés során a hüvelygomba fennállása miatt alakul ki. A természetes úton világra jött csecsemők áthaladnak a hüvelygomba, azaz legtöbbször a candida gomba által fertőzött szülőcsatornán és az ott élő candida gomba még a normál bélflóra kialakulása előtt bejut az újszülött emésztőrendszerébe. Mivel a normál bélflóra csak születés után, a szoptatás, majd táplálkozás során épül fel, ha már candida gomba telepek borítják a vastagbél nyálkahártya felszínét, a normál baktérium flóra csak nagyon nehezen és lassan tud kialakulni. Hiányában nem kell csodálkoznuk a görcsös hasfájást okozó bélgázosság, puffadás tartós fennállásán és a nappalokat és éjszakákat megkeserítő gyermeksíráson.

Elmondható tehát a candida gomba és terhesség kapcsolatáról, hogy visszatérő, vagy folyamatosan fennálló hüvelygomba fertőzés esetén lehetőleg ne vállajunk gyermeket, amíg nem sikerül a hüvely mikroflórájának helyreállítása. Ez azért is fontos, mert a candida gomba elleni terápia terhesség alatt nem végezhető érdemben:

  • Terhesség során nem szedhető még az egyébként mellékhatás mentes gomba ölő készítmény sem.
  • Terhesség alatt nem végezhető kolonhidroterápia.
  • Terhesség folyamán nem célszerű semmilyen erőteljes, így a candida gomba ellenes diéta tartása sem.

 

Ez úton szeretnénk felhívni figyelmüket az ELTE Pszichológiai Intézete keretein belül folyó kutatásunkra, melynek vezetője Pigniczkiné Rigó Adrien PhD.

Kutatásunk célja a stressz szerepének vizsgálata a visszatérő hüvelyi gomba (Candida) esetén, melyből kiderülne, hogy érdemes-e a betegségben szenvedő nők számára stressz kezeléssel foglalkozniuk. A résztvevőktől mindössze egy 30 perces kérdőív kitöltését szeretnénk kérni.

Ha felkeltettük figyelmét és igaz Önre, hogy az elmúlt 12 hónapban legalább háromszor volt hüvelygombája, és általában gondot szokott okozni a probléma, vagy, hogy az elmúlt 12 hónapban nem állt fenn ez a probléma, és jellemzően egyébként sem áll fenn ez a probléma, akkor kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy  az alábbi oldalon kitölti rövid kérdőívünket! A részvétel önkéntes, és bármikor megszakítható! Minden kitöltés nagy segítséget jelent! Kérdés esetén írjon a penczzsofia@gmail.com email címre!

Kapcsolódó oldalak:

Vega teszt

Candida diéta

Kolonhidroterápia

Akciós candida szűrés

Hüvelygomba kezelése otthon